Lege calorieën – wat zijn dat?

Lege calorieën zijn calorieën die weinig tot geen voedingswaarde bevatten en weinig bijdragen aan onze algehele gezondheid. Deze calorieën leveren wel energie, maar missen essentiële voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, vezels en eiwitten die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Het consumeren van voedingsmiddelen met veel lege calorieën kan leiden tot gewichtstoename, gebrek aan energie en gezondheidsproblemen.

Sappen en dranken met lege calorieën

Een van de meest voorkomende bronnen van lege calorieën zijn suikerhoudende dranken zoals frisdrank en vruchtensappen. Deze dranken bevatten veel suiker, maar weinig of geen voedingsstoffen. Het dagelijks drinken van deze caloriebommen kan leiden niet alleen tot overgewicht en diabetes maar ook voor gebitsproblemen zoals gaatjes.

Naast suikerhoudende dranken zijn snacks zoals chips, koekjes en snoepjes ook bekende bronnen van lege calorieën. Deze snacks bevatten vaak veel vet en suiker, maar weinig voedingsvezels of eiwitten.

Waarom zijn lege calorieën niet gezond?

Het is belangrijk om bewust te zijn van de consumptie van lege calorieën en te proberen ze te beperken in ons dieet. In plaats daarvan moeten we kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en die ons lichaam voorzien van de energie en bouwstenen die het nodig heeft om gezond te blijven. Lege calorieën zijn calorieën zonder voedingswaarde die onze gezondheid kunnen schaden als we er te veel van consumeren. Het is verstandig om deze calorieën te vermijden en te kiezen voor gezondere alternatieven voor een evenwichtiger dieet en een betere gezondheid.

Wat wordt er bedoeld met lege calorieën?

Een auto kan op diverse manieren worden aangedreven, zoals met verschillende brandstoffen. Op vergelijkbare wijze geldt dit voor calorieën in ons voedsel. Sommige voedingsmiddelen bevatten calorieën en zijn rijk aan voedingsstoffen, terwijl andere voedingsmiddelen calorieën leveren zonder daarbij belangrijke vitamines, mineralen, eiwitten, antioxidanten en vezels te bieden. Deze laatstgenoemde calorieën staan al geruime tijd bekend als ‘lege calorieën’.

Soorten lege calorieën

Het vermijden van lege calorieën wordt eenvoudiger wanneer je kunt identificeren welke producten ze bevatten. Lege calorieën kunnen worden onderverdeeld in drie verschillende groepen.

Ongezonde transvetten

Transvetten worden in fabrieken gevormd door de bewerking van (onverzadigde) vetten. Ze hebben een nadelige invloed op je cholesterolniveau, en daarom is het raadzaam om ze te mijden. Bovendien bevatten transvetten geen voedingsstoffen; het is puur brandstof.

Je vindt transvetten voornamelijk in koekjes, gebak, (gefrituurde) snacks zoals chips, en sauzen. Ze zijn ook in kleine hoeveelheden aanwezig in natuurlijke producten zoals melk, roomboter, kaas, rundvlees en schapenvlees. Het is dus het beste om te kiezen voor onbewerkte producten, waardoor je vrijwel alle transvetten uit je dagelijkse voeding elimineert.

Geraffineerde suikers als lege calorieën

Het klassieke voorbeeld kan opnieuw genoemd worden: koffie zonder suiker. Geraffineerde suikers zijn ook aanwezig in koekjes, gebak, snoep, ijs, frisdrank en pakjes sap. Bovendien bevatten ‘light’ producten vaak meer suiker dan je zou verwachten. Neem de tijd om de etiketten grondig te lezen en herken de synoniemen voor suiker, zodat je bewust kunt kiezen voor de gezondere optie.

Afgezien van de bekende zoetigheden, bevatten geraffineerde suikers ook witte rijst en pasta, wit brood, bolletjes en pizzabodems.

Lege calorieën in alcohol

Alcohol wordt vaak als extraatje bovenop onze reguliere voeding geconsumeerd, wat resulteert in een overschot aan calorieën die ons lichaam niet nodig heeft. Bovendien ontbeert alcohol de essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor een optimaal functioneren van ons lichaam. Hierdoor kunnen we alcohol eveneens scharen onder de categorie ‘lege calorieën’.

Een overschot aan calorieën wordt doorgaans opgeslagen als lichaamsvet. Het nuttigen van alcohol bovenop je normale voeding leidt automatisch tot een toename van vetopslag, verder vertraagt alcohol ook de vetverbranding. Dit heeft als resultaat dat er nog meer vet wordt opgeslagen in het lichaam, wat leidt tot gewichtstoename.

Toch moeten we ook een nuance aanbrengen in het debat over alcoholconsumptie. Onder specifieke omstandigheden kunnen bepaalde voordelen aan het drinken van alcohol verbonden zijn, zo blijkt uit onderzoek. Hoe verleidelijk een drankje ook kan zijn, als je echter streeft naar gewichtsverlies, is het verstandig om volledig af te zien van alcohol. Het blijft immers bron van lege calorieën.

Ga voor voedzame calorieën

Ruimte geven aan voedzame, alledaagse calorieën ter vervanging van die lege calorieën op je dagelijkse menu, is een slimme zet. Hoe behendiger je wordt in het vermijden van lege calorieën, hoe meer je zult merken dat je gewicht onder controle blijft en stabiliseert. Bovendien zal je vitaliteit toenemen, wat resulteert in een energieker gevoel wanneer je deze calorieën (bijna) volledig uit je dieet schrapt.

Gezonde salade onder lege calorieën

De keuze voor onbewerkte producten is hierbij essentieel. Deze producten zijn rijk aan complexe koolhydraten, eiwitten en vooral onverzadigde vetten. Ze bevatten een schat aan voedingsstoffen en dragen bij aan een langer verzadigd gevoel, wat de eetlust vermindert ten opzichte van het consumeren van lege calorieën. Dit leidt tot een verminderde calorie-inname, wat gunstig is voor gewichtsbeheersing.

Af en toe genieten van een traktatie moet zeker kunnen, maar met mate. Zoek liever naar smakelijke opties die zowel lekker als voedzaam zijn. Hanteer de 80-20 regel, waarbij 80% van onze voeding zowel smakelijk als gezond is, en de overige 20% ons de ruimte biedt om te genieten van lekkernijen die ook een positieve bijdrage kunnen leveren aan onze gezondheid.

Op onze website bieden we alleen maak gezonde lunch recepten, dus kijk vooral rond en maak een smakkelijke, voedzame maaltijd en blijf gezond.